Yin Yoga: The practice of letting go

Yin Yoga is een intense yogastijl die je leert diep te ontspannen, je geest en lichaam voorbereidt op lange meditatiesessies en de essentiële lichaamsenergie (Chi) stimuleert in meridianen en organen. Yin Yoga legt de focus op het herstellen, mobieler en soepeler maken (hydrateren) van het bindweefsel, waaronder fascie, gewrichten, banden en pezen.

“ We gebruiken niet ons lichaam om te komen in een pose
We gebruiken de pose om te komen in ons lichaam 

In tegenstelling tot de meer dynamische vormen van yoga is het doel van Yin Yoga niet het versterken of activeren van de spieren, maar juist deze te ontspannen. Zodoende kan de aandacht meer op de diepere weefsels van je lichaam – bindweefsel – worden gericht. Omdat bindweefsel harder en stijver is, heeft het een andere aanpak nodig dan de meer elastische weefsels zoals spieren van ons lichaam. Bindweefsel wordt veilig gehydrateerd, versoepeld en versterkt als er constante druk voor een langere periode op wordt aangebracht. Daarom houd je in Yin Yoga een zittende of liggende houding (Asana) voor ten minste 3 minuten aan, waarin je probeert je spieren volledig te ontspannen. Met als gevolg dat je je lichter, soepeler en flexibeler voelt.

Een les bestaat uit: ademhalingsoefeningen (Pranayama), diverse houdingen, ontspanning en soms een meditatie.

Yin en Yang Yoga zijn verschillende stijlen, maar vullen elkaar aan in het bereiken van hun gemeenschappelijke doel: het zuiveren, harmoniseren en in balans brengen van lichaam en geest. Een yogasessie is dé manier om tot jezelf te komen en om de energie in en om je heen vrij te laten stromen.

Een onderdeel van yoga is het bewust worden van je dagelijkse behoeften (mentaal, emotioneel en fysiek), waardoor je de houdingen voor je yogasessie zelf kiest en aanpast aan jouw mogelijkheden en doelstellingen van dat moment.

Yin Yoga heeft een diepe stimulerende, kalmerende en bevrijdende werking. Het is geschikt voor iedereen die op zoek is naar ontspanning, introspectie en een lekkere lichaamsstretch van top tot teen. Yin Yoga is een verademing in het snelle hedendaagse leven met talloze prikkels.

* Voor de wekelijkse Yin Yoga lessen zie Lesrooster